Bosanski planinski konj

Najstarejša avtohtona pasma na Balkanu v izumiranju.

Home OSNOVNA STRAN

Na kratko o zgodovini

V sredini prejšnjega stoletja je število BBK v nekdanji skupni državi Jugoslaviji dosegalo skoraj 500 000 konj deželne vzreje, danes pa število čistopasemskih BPK komaj dosega 300 živali .

Čeprav so v sodobnem času potrebe konjereje drugačne, želimo rejci BPK ohraniti tipičnega planinskega konja in si prizadevamo za ohranjanje pasme v izvorni obliki. Cilj je povečati populacijo bosanskih planinskih konj in jih rešiti iz statusa kritično ogrožene vrste.

Omenjali so jih že stari Grki

Donec gravida metus in mauris gravi da bibendum. Suspendisse non sollic udin odio. Maecenas gravida nulla in ante ullamcorper.

Železni ustroj

Donec gravida metus in mauris gravi da bibendum. Suspendisse non sollic udin odio. Maecenas in ante ullamcorper.

Grozi jim izumrtje

Donec gravida metus in mauris gravi da bibendum. Suspendisse non sollic udin odio. Maecenas gravida nulla in ante ullamcorper.

Dejavnosti našega združenja

Prizadevanje za ohranitev te kritično ogrožene pasme, njena promocija za člane in širšo
javnost: MZRBPK si prizadeva z izobraževanjem in promocijo povečati število rejcev in s tem tudi število konj in to pasmo ustrezno zaščititi na ravni EU.

Construction Consultant

Donec gravida metus in mauris gravida bibendum. Suspendisse non odio. Maecenas gravida nulla.

Organizacija in pomoč pri letnih pregledih in registracijah žrebet

Vsakoletna organizacija pregledov žrebet in plemenskih živali za vpis v rodovniško knjigo za vse države, v katerih se nahajajo plemenske živali in za njih vodi ustrezno dokumentacijo.

Vodenje centralne matične evidence

in izdajanje identifikacijskih dokumentov. Evidenca in izdajanje dokumentov poteka v sodelovanju z Veterinarko fakulteto, oddelek za selekcijo konj.

Žrebetišče za BPK:

člani združenja smo s pomočjo donatorjev uredili žrebetišče na
Petrinjskem krasu, kjer na 40 ha kraškega sveta odraščajo potencialni plemenski žrebci.

Najstarejša avtohtona pasma na Balkanu

Ko pogledaš tem konjem v oči, vidiš, da so srečni, ker so na našem posestvu našli nov dom. Ko pa jim pogledaš še globlje v oči, vidiš njihovo zaskrbljenost in strah za preživetje bosanskega planinskega konja.

Anton se je z bosanskimi planinskimi konji prvič srečal pred 55 leti v Zasavju, ko so blizu njegovega tedanjega doma s temi konji tovorili drva iz težko dostopnih gozdov do doline in reke Save. Konje so takrat uporabljali predvsem kot delovne živali, za prenos tovora, drv, materiala in opreme za postavljanje daljnovodov, za gradnjo in oskrbo planinskih koč, mejnih vojaških objektov in stražnic, pa tudi za druga dela v gozdu in na kmetijah.

Vsi konji so vpisani v matične knjige in imajo zahtevnejše rojstne liste kot ljudje: datum rojstva, matično številko, ime, barvo dlake in vsa znamenja na glavi in po telesu, navedbo staršev oziroma prednikov kar za pet generacij nazaj, številko žiga in mikročipa, ki jih spremlja celo njihovo življenje.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite.

Anton Dolinšek

Predsednik Mednarodnega združenja rejvec bosanskih planinskih konj

Zadnje novice in objave

Tukaj Vam predstavljamo najpomembnejše novice našega združenja. Za ogled kliknite na posamično sliko.

Vabljeni, da se nam pridružite in skupaj z nami pomagate ohranjati bosanske planinske konje
Lorem ipsum dolor sit amet, mauris maecenas vel. Massa ultrices erat sit dolore. Vestibulum nunc. Nec tellus vulputate facilisis. Congue nunc enim platea, dolor lacinia arcu, vehicula nascetur purus penatibus ac pulvinar, sit ac faucibus. Vitae eros justo duis lacus iaculis eu

Naš naslov

Rtiče 1, 1414 Podkum, Slovenija

E-pošta

Predsednik: info@bosanskikonj.si
Tajnica: nada@bosanskikonj.si

Ostali kontakti

Predsednik : 041/555-444
Tajnica: 051/555-444